Miód faceliowy pozyskuje się z nektaru facelii błękitnej. Roślina ta jest uznawana za królową roślin miododajnych i z tego powodu uprawiają ją pszczelarze. Ze względu na niekwestionowane walory smakowe i zapachowe miód ten zalicza się do grupy szlachetnych.

Właściwości

Błękitne kwiaty mają wpływ na kolor miodu, nadając mu oryginalny odcień wśród innych miodów kwiatowych. Płynny miód przybiera jasną, herbacianą barwę. Zauważalne są także zielonkawe przebarwienia. Po przejściu procesu krystalizacji przybiera prawie biały kolor o kremowej konsystencji. Wyczuwalny jest kwiatowy zapach.

Jeśli chodzi o smak, miód ten posiada standardową dla miodów kwiatowych słodkość z lekkim posmakiem cytrusowym. Stąd jest zalecany wszystkim, także jako alternatywa dla tańszych miodów wielokwiatowych i lipowych. Jest bogaty w witaminy, minerały i mikroelementy. Stosuje się go w czasie przeziębienia i osłabienia organizmu. Regularne stosowanie wzmacnia układ odpornościowy, krążenia a także poprawia stan układów pokarmowego i oddechowego. Posiada właściwości bateriobójcze i ochronne przed różnego rodzaju infekcjami. Zawarta w nim glukoza i fruktoza przyspiesza regenerację po intensywnym wysiłku, natomiast magnez i żelazo pomagają utrzymać dobrą kondycję fizyczną i psychiczną.

Sięganie po miód jest zbawienne dla zdrowia fizycznego i psychicznego każdego człowieka. Stosuje się go, ponieważ:

  • jest zdrowy,
  • łatwo go przyswoić, ponieważ jest zbudowany głównie z cukrów prostych,
  • jest stosowany jako naturalny antybiotyk, pomocny podczas przeziębienia,
  • pozwala szybko zregenerować organizm w stanach zmęczenia,
  • działa wykrztuśnie i przeciwzapalnie, lecząc układ oddechowy,
  • jest stosowany profilaktycznie, w celu wzmocnienia odporności,
  • wzmacnia układ krwionośny,
  • jego właściwości uodparniające pozwala na jego stosowanie przez alergików; jednak muszą to robić z uwagą, ponieważ miód zawiera pyłki,
  • ma bogate zastosowanie w gastronomii, nadając potrawą intensywny smak,
  • jest wykorzystywany w ziołolecznictwie, poprzez jego chemiczną złożoność.

Zastosowanie

Szerokie zastosowanie miodu faceliowego sprawia, że coraz chętniej sięga po niego spore grono smakoszy miodu. Stosuje się go m.in.:

  • jako składnik leczniczy, używany w połączeniu z cytryną i wodą,
  • jako składnik wszelkich mieszanek służących wzmocnieniu odporności,
  • jako słodzik do napojów, alternatywny dla cukru,
  • w kuchni, do kanapek, jako zamiennik dla słodkich dżemów lub wyrobów z czekolady, stosowany także podczas pieczeniu ciast jako alternatywa dla białego cukru,
  • do łatwiejszego przyswojenia przez dzieci oleju z czarnuszki.